De aarde warmt langzaam op

We weten allemaal dat de aarde langzaam opwarmt. Dit heeft grote gevolgen voor het klimaat: grotere gebieden waar droogte voorkomt en gebieden die natter worden. De weersverschillen worden extremer; hevige regenval en koude- en hittegolven.

CO2

Aardbollen - bron

Simulatie van de opwarming van de Aarde.

Het gebruik van fossiele brandstoffen (olie, kolen en gas) veroorzaakt het broeikasgas CO2. Dit gas zorgt voor de opwarming van de aarde. Als wij op dezelfde voet doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen kan de aarde er met de tijd zo uit gaan zien: Hier ziet u een simulatie van de aarde in de jaren 2030, 2060 en 2085.
Dit willen we toch niet meemaken of nalaten aan onze kinderen en kleinkinderen? Weet u dat de kosten voor de oplossing van dit grote probleem voor onze kinderen vier tot zes keer duurder zal zijn dan wanneer we er nu een einde aan proberen te maken?

Hoeveel energie (elektra en gas) verbruiken we in het Westeinde?
Ook wij, in het Westeinde, gebruiken fossiele brandstoffen. Maar gelukkig zijn er ook al veel wijkgenoten die zonnepanelen hebben, waarmee ze de co2 uitstoot verminderen. Hoeveel CO2 produceren we eigenlijk in onze wijk? Dit ziet u op het onderstaande staatje:

GashaardVerlichtingWESTEINDE:
3.895 inwoners in 1.752 woningen
Gemiddeld energiegebruik
per huishouden:
Elektrisch: 2.920 kWh
Gas: 1.660 m3

 

 

Wat betekent dit voor de CO2 uitstoot in de wijk?
Dit is een relatief eenvoudig rekensommetje, maar wel een om over na te denken:

TOTAAL ENERGIEVERBRUIK IN HET WESTEINDE:
ELEKTRISCH: 5.116.000 kWh
GAS: 2.908.000 m3
TOTALE CO2 UITSTOOT:
TOTAAL: 11.592.980 KG ( 11.593 TON)

Wat houdt 11.593 ton CO2 eigenlijk is?
Tja, hoeveel is dat eigenlijk? Als we 11,6 ton willen oplossen moeten we 1.054.000 bomen planten. Dat vergt een oppervlakte van ongeveer 8 maal het Westeinde!

Kunnen we er iets aan doen?
Jazeker! We kunnen met alle bewoners van de wijk streven naar een energie neutrale wijk. Daar hebben de leden van de ECW tijdens hun jaarvergadering al mee ingestemd. Punt is nu: hoe moet dat?

Wat is energie neutraal?
Trias Energetica
Het lijkt heel eenvoudig, bij energieneutraliteit is het gebruik gelijk aan de productie. Tja, maar hoe bereiken we dat? Dat doen we door het beperken van ons energieverbruik, het zoveel mogelijk gebruiken van duurzame energie en, als het dan toch moet fossiele brandstoffen zo efficiënt en schoon mogelijk gebruiken. En het moet ‘tussen de oren komen’ met andere woorden: we moeten het willen
Ik zie u de wenkbrauwen al fronzen: ‘Dat is gemakkelijk gezegd, maar hoe bereik ik dat? Ten eerste door zuiniger met energie om te gaan, een tweede stap is om klant te worden van de NLD, de noordelijke energiemaatschappij die duurzame energie levert. Maar wij willen u ook helpen. Daarom starten we een project ‘energie neutrale wijk.’ Dat doen we begin volgende jaar met behulp van Royal Haskoning/DHV. Een landelijke werkend ingenieursbureau dat ons heeft benaderd met de vraag of we willen participeren in een dergelijk langdurig project. Zoals gezegd hebben de leden met dit voorstel ingestemd. Nu U nog!!!

Hoe doe ik mee?
Dat kan al door de suggestie die we hiervoor deden. Verder kunt u op individueel niveau zorgen dat uw energieverbruik vermindert, maar u kunt nog actiever deelnemen door u op te geven als vrijwilliger van het project. Stuur daarvoor een mail naar info@ecwleeuwarden.nl en wij informeren u verder over de stappen die we vanaf januari gaan nemen.