Gas besparen door middel van CV Tuning

CV ketel

Foto: Keimp Pijpstra

Weet u dat de meeste CV installaties hopeloos slecht zijn afgesteld. Dat zit als volgt: Een installateur plaatst een ketel, een aantal radiatoren, het spul wordt in werking gesteld, installateur kijkt of de boel warm wil worden en vertrekt weer. De gebruiker is zich van geen kwaad bewust dat de installatie misschien wel helemaal niet effectief werkt. Dat je een HR ketel hebt zegt namelijk niet automatisch dat de installatie ook efficiënt werkt!

In dit artikeltje zullen een aantal tips gegeven worden om je te helpen besparen. Besparingen van 10-40% zijn niet ongewoon. (bron: www.cvtuning.nl)

CV Tuning

Iemand vertelt dat hij de CV installatie bij zijn ouders waterzijdig heeft ingeregeld en de aanvoertemperatuur van de ketel verlaagd. ( van default 90 graden naar 65 graden).  Omdat hij al geruime tijd de gasmeterstanden bijhield op www.mindergas.nl  kon hij de besparing mooi terugzien in de cijfers. Die was 20%! Omgerekend 20% van 1918m3, maal 64 ct/m3) is dat toch een slordige 245 euro.  Niet slecht voor een zaterdagmiddag aan werk.

Een tweede oorzaak van een slecht ingeregelde installatie is dat het CV systeem in de loop der jaren nog wel eens wil wijzigen. Door verbouwingen komt er bijv. een extra radiator bij, of verdwijnt er een radiator. Dit heeft invloed op je gehele CV systeem. Een vertrek welke voorheen zonder problemen warm werd, kan nu ineens problemen geven. De basis om te besparen met behoud van, of  verbetering van comfort is het “ waterzijdig inregelen”.

Veel maatregelen kun je wanneer je een beetje handig bent prima zelf uitvoeren. Je moet echter wel weten waar je mee bezig bent. Wanneer je dingen aanpast waar je geen verstand van hebt dan bestaat de kans dat je ketel in storing gaat en/of je huis niet meer warm wil worden wanneer het buiten stevig vriest. Besef dus goed wat je doet en schrijf eerst de huidige instellingen op voordat je iets gaat aanpassen!

Addy Stoker, bestuurslid ECW

Bron: tweakers.net 

Geplaatst in Algemeen nieuws, Energieneutrale wijk en getagd met .