Hoe werken omvormers?

Door: Auke van Rijs

Wat is een omvormer?
Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de invoerspanning van een bepaalde spanning naar een andere spanning kan omvormen of elektrische energie in energie van een andere frequentie. In tegenstelling tot een transformator kan een omvormer een gelijkspanning naar een wisselspanning omvormen, of een wisselspanning naar een wisselspanning met een andere frequentie. Men spreekt, al naargelang de toepassing, van een spanningsomvormer, een frequentieomvormer, of van een combinatie van beide.

Hoe groot moet de omvormer zijn?

Vermogen.
Het vermogen van uw zonnepanelen wordt uitgedrukt in Watt-piek. Dat wil niet zeggen dat de zonnepanelen ook werkelijk vaak dit vermogen zullen produceren; in de Benelux bijvoorbeeld gebeurt dit slechts zelden. Daarom kiezen we in de Benelux vaak een omvormer die kleiner is dan het piekvermogen van de panelen. Een omvormer die weinig wordt belast is minder efficiënt dan een omvormer die op een hogere capaciteit werkt.  Vandaar dat een onder dimensionering uiteindelijk een hogere opbrengst oplevert.

Afwijkingen.
Vaak wordt er gekozen voor een omvormer waarvan het ingangsvermogen (aan de DC zijde) ongeveer 90% is van het piekvermogen van de panelen. Wanneer uw panelen verder afwijken van de ideale oriëntatie (pal zuid) en hellingshoek (35 graden), dan kunt u dit percentage (het zgn. Power Ratio) nog verder verlagen.

Maximum Power Point.
Op de (schaarse) momenten dat uw zonnepanelen meer vermogen zouden kunnen produceren dan uw omvormer aankan, zal deze de MPP spanning (Maximum Power Point) over de panelen zodanig aanpassen, dat deze niet meer vermogen zullen produceren dan het maximale ingangsvermogen van de omvormer. Het is dus niet zo, dat er een overschot aan energie moet worden afgevoerd in de vorm van warmte o.i.d. Een milde onder dimensionering levert geen schade op aan de omvormer.

 

Geplaatst in Techniek en getagd met .