Incompleet

Ik ben in de war en geërgerd. Dat komt doorat ik mijn mobieltje als incompleet ervaar. Wat is er aan de hand? Mijn Sunny Portal weigert alle diensten! Oh, u weet niet wat Sunny Portal is? Dat is de app waarop ik real time kan zien hoeveel stroom onze zonnepanelen opleveren.

‘Nou, lekker belangrijk’ zult u denken. Ja, inderdaad lekker belangrijk, tenminste zo ervaar ik het kunnen aflezen van de stroomproductie. En weet u hoe dat komt? Na uitgebreid informatie te hebben ingewonnen en een aantal keren de bijeenkomsten van de werkgroep Duurzaam Westeinde te hebben bijgewoond, hebben we anderhalf jaar geleden veertien zonnepanelen aangeschaft.

Mijn vrouw hechtte eraan om de productie van de panelen te kunnen volgen op haar I pad. Dus in plaats van een aflees-unit in de kamer werd een verbinding aangelegd vanaf de wifi van de omvormer naar de router. Zo kon ze op haar tablet de stroomproductie bijhouden. Ze was vanaf het begin enthousiast en meldde regelmatig dat er ‘wel’ 15 kWh was geproduceerd. Ik hoorde het allemaal minzaam aan.

Inmiddels was de werkgroep Duurzaam omgevormd tot de Energie Coöperatie Westeinde en ik toegetreden tot het bestuur. De enthousiaste verhalen van medebestuursleden en eigenaren van panelen wekten mijn nieuwsgierigheid en ik besloot de Sunny Portal app ook op mijn mobiel en tablet te installeren.

En vanaf dat moment was ik verkocht! Ook ik spied meerdere malen per dag op mijn mobiel. Als de zon volop schijnt toont mijn gezicht een glimlach wanneer ik de app even open. ‘Dit gaat prima’ zeg ik dan prat, ‘al weer een dikke kilowatt.’ En als er in een groep wijkgenoten over de geneugten van zonnepanelen wordt gesproken ben ik niet te beroerd om mijn gesprekspartners vol trots mijn mobiel met daarop de app onder de neus te duwen om hen de productie van onze nieuwe dakbedekking te tonen.

Maar niet alleen de productie wordt getoond. Ook de hoeveelheid co2 die we in de laatste anderhalf jaar hebben bespaard staat op de app te lezen. Drie duizend kilogram hebben we bespaard, goed voor 150 bomen! Ook dat weet ik vaak met verve aan mijn toehoorders te melden. Ze knikken dan bewonderend en zeggen dat wanneer ze thuis zijn dit ook eens zullen nagaan.

Ik ben nog stil, in de war en geërgerd. Ik heb niets te melden omdat mijn mobiel incompleet is zonder Sunny Portal. Hopelijk is het probleem binnenkort opgelost.

Geplaatst in Columns en getagd met , .