TEO

Onlangs schreef een deskundige dat het oppervlaktewater in Amsterdam goed zou kunnen zijn  voor 40% van de energiebehoefte in de stad. Leeuwarden heeft ook best veel water, dat maakte mij nieuwsgierig.  Het gaat dan om thermische energie uit oppervlakte water, ook wel TEO genoemd. Dan maakt men gebruik van de temperatuursverschillen van het oppervlaktewater gedurende de seizoenen. In de zomer wordt warmte uit oppervlaktewater opgeslagen, bijvoorbeeld in een WKO installatie ( warmte en koude opslag). Deze warmte kan in het koude seizoen worden benut om met behulp van een warmtepomp gebouwen te verwarmen.

In de winter kan juist koude worden opgeslagen. Deze koude is dan een bron voor duurzame koeling. In sommige gevallen is het mogelijk zonder opslag direct warmte of koude te leveren, bijvoorbeeld bij koudewinning uit diepe plassen.

Het wordt reeds op diverse plekken op commerciële basis geëxploiteerd en is met name interessant bij nieuwbouw en grondige renovaties in de nabijheid van open- wateroppervlaktes.

Addy Stoker

Geplaatst in ECW Nieuws.