Westeinde energieneutraal

September was voor het bestuur en een aantal vrijwilligers van de ECW een drukke maand. Er is veel tijd besteed aan het opstellen van de routekaart voor het project Westeinde Energie Neutraal. Een gesprek met de coördinator, Tjeerd Heidstra.

Wat is energieneutraal?

Energie neutraliteit is een toestand waarin er in de wijk evenwicht bestaat tussen het gebruik en de productie van energie. Dus, dat er evenveel energie wordt geproduceerd dan er wordt gebruikt. Ik beken direct dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan, maar het is het streven waard. Veel bewoners zijn volgens mij dezelfde mening toegedaan, als je tenminste het aantal daken met zonnepanelen telt. Dit zijn er al bijna honderd. Daarnaast doen we als ECW ons uiterste best om het zonnepark gerealiseerd te krijgen, want dat is van groot belang voor energie neutraliteit.

Kan de wijk helemaal energie neutraal worden?

Op termijn kan dat. In eerste instantie om individueel zo zuinig mogelijk om te gaan met energie door gebruik te maken van alternatieven (zon, wind, biomassa) en te streven naar een goed geïsoleerde en geventileerde woning. Maar ook goed op te letten waar en wanneer je energie gebruikt. Kan er stand-by apparatuur uit, is mijn koelkast of vriezer wel energiezuinig? Het blijkt namelijk dat koel- en vriesapparatuur die ouder is dan ongeveer 10 jaar enorme stroomverslinders zijn. Over dit soort zaken wil de ECW wijkbewoners adviseren. Niet alleen op individueel niveau, maar ook wijkbreed moeten we minder energie gebruiken. Een mooi voorbeeld daarvan is de straatverlichting. Naast het feit dat 10% van de straatlantaarns op ‘zwart’ gaat, heeft de gemeente besloten om in onze wijk een groot deel van de verlichting te vervangen door led-armaturen. Dat scheelt veel energie en is een stap in de richting van energie neutraliteit.

Waar gaan jullie aandacht aan besteden?

In de drie werksessies die in september en begin oktober zijn gehouden hebben we een routekaart naar een energie neutrale wijk opgesteld. Daaruit komen tien grotere projecten naar voren, die we de komende jaren gaan uitvoeren. Vier van deze projecten hebben we prioriteit gegeven en besproken met het wijkpanel en de wijkvereniging, onze partners in dit proces. De prioriteit komt in eerste instantie te liggen op het tot stand brengen van een verstevigd contact met de wijkbewoners en hen actief bij het project te betrekken. We gaan projecten op stapel zetten met de basisscholen om via de kinderen de jongere wijkbewoners te bereiken. Samen met het panel, de wijkvereniging en de ondernemersclub in de wijk gaan we een lichtkrant aanschaffen om daarop op een aantrekkelijke wijze boodschappen en berichten te plaatsen. De lichtkrant – natuurlijk met zuinige ledverlichting – zal centraal in de wijk worden geplaatst. Op deze wijze kan iedereen dagelijks het wijknieuws lezen. Daarnaast gaan we met hulp van studenten van de NHL een communicatieplan opstellen. En natuurlijk zetten we alles op alles om het zonnepark gerealiseerd te krijgen.

Kerstmarkt.

De ECW neemt deel aan de Kerstmarkt die op 18 december door de wijkvereniging wordt georganiseerd. Bij onze kraam kun je kennismaken met de warmte van infraroodpanelen en we presenteren een nieuw project dat we vanaf januari met de kunstenaar Henk de Lange gaan uitvoeren.

Geplaatst in Energieneutrale wijk en getagd met .