Zonne energie in Westeinde

Zonne energie in Westeinde

Zonne energie in Westeinde

Veel Westeinders leveren een daadwerkelijke bijdrage aan de noodzakelijke energietransitie. Dat blijkt uit het feit dat maar liefst 173 huishoudens in de wijk zonnepanelen hebben. Tenminste dat is de laatste officiële telling die de ECW heeft gedaan. We kunnen met zekerheid stellen dat het getal van 173 inmiddels is overschreden.

Naast de vele met zonnepanelen belegde daken in de wijk wordt binnen afzienbare tijd zonnepark Westeinde ook gerealiseerd. En dn is het interessant om te zien wat al die panelen aan stroom produceren en hoeveel huishoudens dan hun stroombehoefte daarvan kunnen krijgen. Auke van Rijs, bestuurslid en technisch adviseur van de ECW heeft deze zaken voor u op een rij gezet.

De 173 daken met zonnepanelen zijn goed voor een productie van 706.000 kWh op jaarbasis. Als met de tijd het zonnepark operationeel is, levert dat 2,6 miljoen kWh per jaar. Het totale stroomverbruik in Westeinde is berekend op 5,1 miljoen kWh per jaar (1748 huishoudens x 2.920 kWh p.j.). De productie van de al aanwezige zonnepanelen is goed voor 14% van de stroombehoefte. Wanneer het zonnepark daarbij komt is de totale productie goed voor 65% van de stroombehoefte in de wijk. Dat zijn ca. 1155 huishoudens. Nederland moet in 2020 14% hernieuwbare energie opwekken (EU richtlijn). Volgens het CBS bedroeg het percentage hernieuwbare energie in 2016 5,98%. Zetten we dit om naar onze wijk, dan is dit percentage hier 10,39%. We liggen dus een straatlengte voor. Maar dat mag nog niet tot tevredenheid stemmen, Westeinde wil helemaal energieneutraal worden, dus er valt nog veel te doen!

Geplaatst in Algemeen nieuws, ECW Nieuws en getagd met .