Zonnepanelen en Google maps

Zonnepanelen en Google

Illustratie: Greenem

Vandaag heb ik de nieuwste versie van Google maps geïnstalleerd. Een mooie site waar veel op te zien is. Natuurlijk even onze wijk opgezocht en de beeldkaart geopend. Prachtig om de wijk te zien op relatief nieuwe van 2017 en dit jaar geïnstalleerd. Te zien is dat de foto’s in de zomer van vorig jaar gemaakt. Behalve de zomers e beelden weet ik dat ook omdat de google cameraman in zijn kleine opvallende auto vorig jaar regelmatig zijn pakketje boterhammen op de parkeerstrook van de begraafplaats recht tegenover ons huis nuttigde. Zoals ik al

zei, je hebt een mooi overall beeld van de wijk. En wat je helemaal mooi kunt zien is dat veel woningen in Westeinde zonnepanelen op het dak hebben. Begin 2017 heb ik de verwachting uitgesproken dat aan het einde van dat jaar 10% van de woningen in de wijk zonnepanelen zou hebben, en dat is uitgekomen en daar mogen we als Westeinders trots op zijn! Henk de Wit heeft samen met Auke van Rijs en mijn persoon in november een telling gedaan en die kwam uit op 184.

Aan de hand van die telling heeft Auke van Rijs een  rekensom gemaakt:

aantal woningen met panelen: 184
aantal m2 met panelen: 3.300
jaarlijkse stroomproductie: 706.000 kWh (ruim 7 mWh)

Wijkbewoners hebben na november niet stilgezeten want er zijn al weer meer daken met panelen belegd. Het aantal woningen met zonnepanelen stijgt gestaag.

Ik kan me ook voorstellen dat er wijkgenoten zijn die – nog – niet weten of het verstandig is zonnepanelen aan te schaffen. Als je niet weet of zonnepanelen geschikt voor je huis zijn, kijk dan even op de zonnekaart van Leeuwarden, die geeft vrij exact aan of je huis geschikt is voor zonnepanelen. Ook kun je bij de gemeente een aantrekkelijke lening krijgen voor duurzaamheidsmaatregelen.

SlimDe gemeente Leeuwarden biedt een financiering van € 2.500,- tot € 7.500,-. Je betaalt maandelijks gedurende 10 jaar lang de aflossing en de rente, die momenteel minder dan 2% bedraagt. Er mag boetevrij vervroegd worden afgelost. Zeventig procent van de investering in je huis moet besteed worden aan duurzaamheidsmaatregelen, zoals zonnepanelen, isolatie of HR++ glas. Maar dat betekent dat de andere 30% gebruikt kan worden voor verbouwing, onderhoud of bijvoorbeeld brand- en inbraakbeveiliging! Sinds oktober 2015 is de drempel voor woningen met WOZ-waarde boven de €150.000,- opgeheven.

Kijk op  www.slimwoneninleeuwarden.nl of bel het energieloket via 14 058 voor meer informatie.

 

Geplaatst in Actie, Algemeen nieuws en getagd met .